Oferta

Zakres usług  
laboratoryjnych:

Wszystkie badania laboratoryjne wykonywane są bez wcześniejszych rezerwacji. Na badania nie jest wymagane skierowanie.

 

HEMATOLOGIA

  • Morfologia
  • Rozmaz mikroskopowy wg Schillinga
  • OB.
  • Retikulocyty

KOAGULOGIA

  • Czas protrombinowy (PT i INR)
  • APTT
  • Fibrynogen
  • D-dimery (metoda ilościowa)
  • Białko S-wolne

DIAGNOSTYKA ANEMII

  • Transferryna
  • Ferrytyna
  • Witamina B12
  • Kwas foliowy
  • Fe
  • TIBC (całkowita zdolność wiązania wapnia)
  • Erytropoetyna

ANALITYKA OGÓLNA-MOCZ

  • Badanie ogólne
  • Poziom:
    • Wapnia
    • Kreatyniny
    • Albumin
    • Glukozy
    • Białka
    • glukoza
    • ciała ketonowe

ANALITYKA OGÓLNA-KAŁ

  • Badanie ogólne (stopień strawienia)
  • Pasożyty
  • Krew utajona ( metoda immunochemiczna nie wymagająca diety)
  • Lamblie (test immunochromatograficzny)
  • Test immunochromatograficzny do wykrywania antygenu Helicobacter pylori w kale
  • Kał na Rotawirusy

CHEMIA KLINICZNA

  • Alat
  • AspAt
  • α – amylaza (AMY) –diastaza
  • białko całkowite (TP)
  • bilirubina bezpośrednia (Bil direct)
  • bilirubina całkowita (Bil)
  • Wapń całkowity (Ca)
  • Chlorki (Cl)
  • Cholesterol całkowity (Chol)
  • Cholesterol HDL
  • Cholesterol LDL
  • CK (Kinaza keratynowa)
  • CRP (Białko ostrej fazy)
  • Elektroforeza białek (Proteinogram)
  • Fosfataza alkaliczna (ALP)
  • Fosforany nieorganiczne (P)
  • GGTP (Gamma-glutamylo-transpeptydaza)-γ-GT
  • GFR-współczynnik przesączania kłebuszkowego
  • Klirens kreatyniny endogennej
  • Kreatynina
  • Kwas moczowy (UA)
  • LDH
  • Lipidogram (cholesterol całkowity, HDL, LDL, TG)
  • Krzywa cukrowa (75g glukozy)
  • Krzywa cukrowa (50g glukozy)
  • Magnez (Mg)
  • Mocznik (Urea)
  • Próby nerkowe (mocznik, kreatynina, kwas moczowy) mikroalbuminuria
  • Próby wątrobowe (Alat, Aspat, bilirubina, białko całkowite)
  • Sód (K)
  • Potas (Na)
  • Chlor (Cl)
  • Trójglicerydy (TG)
  • TIBIC- całkowita zdolność wiązania żelaza
  • Żelazo (Fe)

DIAGNOSTYKA CUKRZYCY

  • Insulina
  • C-peptyd
  • Albuminy w moczu (ilościowo)
  • Hemoglobina glikolizowana (HbA1C)

BADANIA IMMUNOLOGICZNE I SEROLOGICZNE

  • ASO ilościowo
  • Odczyn reumatoidalny (RF)
  • Odczyn reumatoidalny Walera Rosego (OWR)
  • WR (VDRL)-serodiagnostyka kiły
  • Grupa krwi (ABO i Rh) + przeciwciała (odczyn Coombsa)

 

IMMUNODIAGNOSTYKA

DIAGNOSTYKA CHORÓB TARCZYCY

  • TSH III generacji
  • FT3 (wolne T3)
  • FT4 (wolne T4)
  • Przeciw ciała przeciw receptorom TSH (TRAb)
  • Przeciw ciała tarczycowe (Anty TG-przeciw tyreoglobulinie)
  • Przeciw ciała tarczycowe (Anty TPO- przeciw peroksydazie tarczycowej)

HORMONY PŁCIOWE

  • FSH
  • LH
  • Estradiol
  • Progesteron
  • Prolaktyna
  • Β-HCG
  • SHBG ( globulina wiążąca hormony płciowe)
  • DHEA-S (siarczan dehydroepiandrostendionu)
  • DHEA (dehydroepiandrostendion)
  • 17-OH Progesteron
  • Testosteron
  • Testosteron wolny
  • Estriol wolny
  • Androstendion
  • Kortyzol
  • ACTH (hormon adenokortykotropowy)
  • Parathormon
  • Hormon wzrostu

MARKERY NOWOTWOROWE

  • AFP- Alfa-Fetoproteina (białko płodowe alfa)
  • CA-125 (m.in. marker raka jajnika)
  • CA 19-9 (m.in. marker nowotworowy przewodu pokarmowego)
  • CA 15-3 (m.in. marker raka sutka)
  • CEA (antygen karcinoembrionalny)
  • PSA całkowite
  • PSA wolne (F PSA)
  • Wolna podjednostka HCG-beta (F-HCG-beta)
  • ROMA (Ca 125+ HE4)
  • PAPP-A (białko ciążowe)

MONITOROWANIE STĘŻENIA LEKÓW (badanie wykonać rano przed podaniem leków)

  • Teofilina
  • Digoksyna
  • Karbamazepina
  • Kwas walproinowy
  • Witamina D3 (25 OHD)

DIAGNOSTYKA INFEKCJI

  • Markery serologiczne zakażenia HAV (wzw typu A)
    • Przeciwciała anty HAV IgM
  • Markery serologiczne zakażenia HBV (wzw typu B)
    • Antygen HBs
    • Test potwierdzenia antygenu HBs
    • Przeciwciała anty-HBs (test ilościowy)
    • Antygen Hbe
    • Przeciwciała anty Hbe
  • Markery serologiczne zakażenia HCV (wzw typu C)
    • Przeciwciała anty HCV
    • HCV-RNA (PCR)
  • Markery serologiczne różyczki
    • Przeciwciała anty- Rubella IgG
    • Przeciwciała anty- Rubella IgM
  • Markery serologiczne toksoplazmozy
    • Przeciwciała anty- toksoplazma gonidii IgG
    • Przeciwciała anty- toksoplazma gonidii IgM
    • Awidność toxo IgG
  • Markery HIV
    • Przeciwciała anty HIV1/HIV2
    • HIV- test potwierdzenia (Western Blot)
  • Markery boreliozy
    • Przeciwciała anty Borelia burgdoreferi IgG
    • Przeciwciała anty Borelia burgdoreferi IgM
    • Borelia Western Blot IgG- test potwierdzenia
    • Borelia Western Blot IgM- test potwierdzenia
  • Inne
    • Bruceloza IgG
    • Bruceloza IgM
    • Helicobacter pylori IgG
    • Przeciwciała anty- Varicella zaster IgG i IgM (ospa wietrzna)
    • Przeciwciała anty- Herpes 1 i 2 IgG i IgM (wirus opryszczki)

MIKROBIOLOGIA

  • Posiew moczu
  • Posiew wymazu z gardła
  • Posiew wymazu z ucha
  • Posiew wymazu z nosa
  • Posiew wymazu z oka
  • Posiew nasienia
  • Posiew wydzieliny z pochwy
  • Posiew ropy
  • Posiew kału
  • Posiew wymazu z cewki moczowej
  • Posiew ze skóry

NARKOTYKI W MOCZU

  • Amfetamina
  • Marihuana (THC)
  • Kokaina
  • Morfina
  • Ekstaza

BADANIA ALERGOLOGICZNE

  • IgE całkowite- ilościowa
  • IgE specyficzne
  • Kurz, roztocza i inne składniki kurzu
    • IgE sp. mieszanka kurzu domowego (H3)
    • IgE sp. roztocze farinae (mączne) D2
    • IgE sp. roztocze pteronyssinus (kurzu domowego) D1
    • IgE sp. Acarus siro D70
    • IgE sp. Lepidoglyphus destructor
    • IgE sp. Tyrophagus putescientiae D72
    • IgE sp. karaluch-prusak (I6)
  • Sierści i pierza
    • IgE sp. sierść kota (E1)
    • IgE sp. sierść psa (E2)
    • IgE sp. naskórek świnki morskiej
    • IgE sp. naskórek królika
    • IgE sp. naskórek chomika
    • IgE sp. pierze gęsi E70
    • IgE sp. pióra papużki falistej
    • IgE sp. pióra kaczki E86
    • IgE sp. pióra kanarka
  • Trawy i zboża (pyłki)
    • IgE sp. tymotka łąkowa (G 6)
    • IgE sp. kupkówka pospolita (G3)
    • IgE sp. kostrzewa łąkowa (G4)
    • IgE sp. żyto G12 (pyłek)
  • Drzewa
    • IgE sp. olcha (T2)
    • IgE sp. topola (T14)
    • IgE sp. wierzba (T12)
    • IgE sp. brzoza (T3)
    • IgE sp. leszczyna (T4)
  • Pleśnie
    • IgE sp. Cladosporium herbarum (M2)
    • IgE sp. Aspergillus fum.(M3)
    • IgE sp. Alternaria tenuis (M6)
    • IgE sp. Candida albicans (M5)
    • IgE sp. Mucor racemosus M4
  • Chwasty
    • IgE sp. bylica pospolita (W6)
    • IgE sp. babka lancetowata (W9)
    • IgE sp. komosa biała (W10)
  • Jajko
    • IgE sp. jajko całe F245
    • IgE sp. białko jaja (F1)
    • IgE sp. żółtko jaja (F75)
  • Produkty mleczne i sery
    • IgE sp. mleko krowie (F2)
    • IgE sp. a-laktoalbumina (F76)
    • IgE sp. b-laktoglobulina (F77)
    • IgE sp. kazeina (F78)
    • IgE sp. ser cheddar
  • Produkty mączne
    • IgE sp. pszenica (F4)
    • IgE sp. żyto F5 (produkt mączny)
    • IgE sp. jęczmień F6
    • IgE sp. owies F7
    • IgE sp. kukurydza (F8)
    • IgE sp. ryż (F9)
    • IgE sp. gryka (F11)
    • IgE sp. soja(F14)
    • IgE sp. gluten (F79)
  • Mięsa
    • IgE sp. wieprzowina (F26)
    • IgE sp. wołowina (F27)
    • IgE sp. kurczak (F83)
    • IgE sp. baranina F88
    • IgE sp. indyk (F284)
  • Ryby
    • IgE sp. dorsz F3
    • IgE sp. tuńczyk F40
  • Warzywa
    • IgE sp. groch (F-12)
    • IgE sp. fasola (F15)
    • IgE sp. pomidor (F25)
    • IgE sp. marchew (F31)
    • IgE sp. ziemniak (F35)
    • IgE sp. cebula (F48)
    • IgE sp. seler (F85)
    • IgE sp. pietruszka (F-86)
    • IgE sp. ogórek (F-244)
  • Owoce
    • IgE sp. pomarańcza (F33)
    • IgE sp. truskawka (F 44)
    • IgE sp. jabłko (F49)
    • IgE sp. banan (F92)
    • IgE sp. gruszka (F94)
    • IgE sp. kiwi (F84)
  • Orzechy i nasiona
    • IgE sp. orzech laskowy (F17)
    • Ige sp. orzech włoski (F256)
    • IgE sp. orzech ziemny (F13)
    • IgE sp. orzech pistacjowy (F230)
  • Inne używki
    • IgE sp. kakao (F93)
    • IgE sp. kawa (F221)
    • IgE sp. czekolada (F105)
  • Przyprawy
    • IgE sp. musztarda (F89)
    • IgE sp. pieprz czarny (F280)
    • IgE sp. koperek (F277)
  • Pasożyty
    • IgE sp. glista ludzka (P1)
  • Owady
    • IgE sp. jad komara (I71)
    • IgE sp. jad osy (I3)
    • IgE sp. jad pszczoły (I1)
    • IgE sp. jad szerszenia europejskiego (I75)
    • IgE sp. Chironomus pulmosus I73
  • Tkaniny i ubiory
    • IgE sp. wełna (K20)
    • IgE sp. bawełna (O1M)
  • Leki
    • IgE sp. Amoxycylina (C204)
  • Inne
    • IgE sp. drożdże browarne (F403)
    • IgE sp. lateks (K82)
  • Mieszanki alergenów
    • GP1 Mieszanka traw wczesnych: kupkówka pospolita (G3), kostrzewa łąkowa (G4), życica trwała (G5), tymotka łąkowa (G6), wiechlina łąkowa (G8)
    • GP4 mieszanka traw późnych: tomka wonna (G1), życica trwała (G5), tymotka łąkowa (G6), trzcina pospolita (G7), żyto (G12), kłosówka wełniasta (G13)
    • TP9 mieszanka drzew (wczesnych): olsza szara (T2), brzoza brodawkowata (T3), leszczyna (T4), dąb (T7), wierzba (T12)
    • WP3 Mieszanka chwastów: bylica pospolita (W6), pokrzywa zwyczajna (W20), nawłoć pospolita (W12), babka lancetowata (W9), komosa biała (W10)
    • TP6 mieszanka drzew późnych: klon (T1), brzoza (T3), buk (T5), dąb (T7), orzech T10)
    • MP1 mieszanka pleśni: Alternalia tenis (M6), Penicilium notatum (M1), Clodosporium herbarium (M2), Aspergillus fumigatus (M3), Candida albicans (M5)

    • EP1 mieszanka naskórków I: naskórek psa (E5), naskórek kota (E1), naskórek konia (E3), naskórek krowy (E4)
    • FP5 mieszanka dziecięca (żywność): dorsz (F5), białko jaj (F1), orzech ziemny (F13), tuńczyk (F40)
    • FP71 Mieszanka pierza: kacze pióra (E86), gęsie pióra (E70), kurze pióra, pierze indyka
  • Alergeny w panelach
    • Panel oddechowy I (10 alergenów)– W skład panelu wchodzą następujące alergeny: pyłek brzozy brodawkowatej, pyłek olszyny szarej, pyłek leszczyny, pyłek dębu, oliwka, tymotka łąkowa, pyłek żyta, ambrosia, pyłek bylicy, pyłek babki lancetowatej
    • Panel oddechowy II (10 alergenów)-W skład panelu wchodzą następujące alergeny: D1 Der.pteronyssinus, D2 Der. Farinae, E2/E5 Naskórek psa, E1 Naskórek kota, E3 Naskórek konia, E81 Naskórek owcy, M03 Asp. fumigatus, M2 Cladosp.herbarum, M1 Penicillium notatum, m6 Alternaria tenis
    • Panel pokarmowy I ( 10 alergenów)– W skład panelu wchodzą następujące alergeny: orzech laskowy, orzech ziemny, orzech włoski, migdał, mleko krowie-białko, jajo kurze-białko, jajo kurze-żółtko, kazeina, dorsz, krewetka
    • Panel pokarmowy I ( 20 alergenów)– W skład panelu wchodzą następujące alergeny: orzech laskowy, orzech ziemny, orzech włoski, migdał, mleko krowie-białko, jajo kurze-białko, jajo kurze-żółtko, kazeina, ziemniak, seler, marchew, pomidor, dorsz, krewetka, brzoskwinia, jabłko, pszenica-mąka, żyto-mąka, sezam, soja.
    • Panel pokarmowy II (10 alergenów) – W skład panelu wchodzą następujące alergeny: ziemniak ,seler, marchew, pomidor, brzoskwinia, jabłko, pszenica-mąka ,żyto-mąka, sezam, soja.
    • Panel pokarmowy II (20 alergenów) – W skład panelu wchodzą następujące alergeny: gryka zwyczajna, orzech ziemny, kakao( czekolada), ser żółty, makrela, pomidor, ziemniak, tuńczyk, dorsz, łosoś, wieprzowina, kurczak, wołowina, owoce cytrusowe mix, drożdże, mąka pszenna, ryż, jęczmień, czosnek, cebula mix.
    • Panel oddechowy I ( 20 alergenów)– W skład panelu wchodzą następujące alergeny: chryzantema, mietlica agrostis alba, platan zachodni, solanka kolczysta, szydlica japońska, liliak pospolity, jesion mix, akacja, leszczyna pospolita, amarant, kostrzewa olbrzymia, cyno don palczasty, kupkówka pospolita, nawłoć pospolita, mniszek lekarski, lateks,Aspergilus fumigatus, cladosporium herbarium, penicilium notatum, roztocze przechowalniane
    • Panel oddechowy II ( 20 alergenów)– W skład panelu wchodzą następujące alergeny: roztocza domowe (Der. pteronyssinus, Der. farinae), olsza szara, brzoza brodawkowata, leszczyna pospolita, dąb biały, tymotka łąkowa, pyłki żyta zwyczajnego, bylica pospolita, pyłki babki lancetowatej, kot domowy, koń, pies, świnka morska, chomik, królik (nabłonki/ włosy), Penicillum notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Alternaria alternata.
    • Panel pediatryczny I ( 20 alergenów)– W skład panelu wchodzą alergeny : roztocza domowe Der. pteronyssinus, Der. farinae, orzech ziemny, mleko krowie-białko, białko i żółtko jaja kurzego, marchew, ziemniak, dorsz, jabłko, soja, mąka pszenna, pyłki brzozy, tymotki łąkowej, bylicy, naskórek psa, kota, konia, pleśnie Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum.
    • Panel pediatryczny II (27 alergenów) – W skład panelu wchodzą alergeny: trawy mix (tymotka+żyto), brzoza bylica pospolita, roztocza kurzu domowego i kurzu mącznego, sierść i naskórek kota, psa, konia, Cladosporium herbarum, Asp. fumigatus, Alternaria alternata, białko jaja, żółtko jaja, dorsz, mleko, alfa- laktoalbumina, beta- lakotoglobulina, kazeina, BSA surowicza albumina wołowa, mąka pszenna, ryż, soja, orzech ziemny, laskowy, marchew, ziemniak, jabłko.
    • Panel- jady owadów i naskórki zwierząt– W skład panelu wchodzą alergeny: pszczoła, osa, szerszeń, komar, meszka, karaluch, pchła, wołek zbożowy, pióra kaczki, pióra kanarka, pióra gęsi, pióra papużki falistej, królik, mysz, pies, szczur, chomik, świnka morska, koń, kot

 

 

 

Prywatne Laboratorium Analiz Medycznych J. Jedlińska, M. Nawerska-Skwarek realizuje projekt pt. „Wdrożenie technologii cyfrowych w postaci modułów do obsługi Elektronicznej Dokumentacji Medycznej oraz hybrydowego modelu pracy w celu trzymania działalności operacyjnej laboratorium medycznego”.

Sfinansowano w ramach reakcji Unii na pandemię COVID-19 REACT-EU

Czytaj więcej...

© 2013-2023 Prywatne Laboratorium Analiz Medycznych

O nas | Oferta | Odbierz wyniki | Dla kontrahentów | Kontakt | INFORMACJE